27 December 2010

Home » , , » 3 cara pasang iklan dibawah setiap post blogspot.

3 cara pasang iklan dibawah setiap post blogspot.

Assalamualaikum,

Saja2 la buat tutorial ni sebab aku pon dah berjaya buat kan..tulis  kat blog boleh jugak buat simpan untuk kegunaan masa akan depan..guna untuk buat blog baru pulak ke..huhu,

Ok untuk letak iklan stail nih perlukan iklan jenis large rectangle (336 x 280) ye..

 

 
Ni contoh yang Nuffnang punya..copy kod yang ade kat bawah situ. 


Ikut step2 ini ok: 

1. Bukak kat design dan pilih edit HTML. Jangan lupa download template dulu tau..lepas tu klik kat kotak kecik expand widget tu..


2. Login kat Nuffnang atau website iklan yang kamu nak letak tu..copy kod iklan tersebut.   

3. Dah kat bawah post kan mestila kat post footer..ikut logik aku la..mungkin ade cara lain..Tekan Ctrl+F untuk kotak find tu..then cari kod ini < div class=’post-footer’> 

 

Atau kalau takde..taip aje post-footer kilk Highlight all pastu cari la kod < div class='post-footer'> ni ye..kira kaedah try and error la ni.. 

 

4. Copy & paste kod iklan di ruang2 berikut:


 
Tu atas tu contoh macam mana try & error cari post-footer tu.. 

 Kalau letak kod kat sini tak silap iklan tu terletak sebelum label post kita.

Aku letak kod iklan kat posisi ketiga ni.. 

Aku dah try semua dah contoh letak iklan kat atas tu..masing2 ruang beri kedudukan yang agak berbeza sedikit..so buat la mana yang korang suka..okess!

-Sekadar berkongsi..jika berjaya ucaplah Alhamdulillah-

9 comments:

A.S.T.I.N.A said...

Betul ker iklan2 ni boleh dapat income?
Saya sgt memblurrkan diri...

Mohamad Hakim said...

letak bawah <data:post.body/> pun boleh.. Pastu boleh modify gune conditional tags :)

5 Website untuk belajar photoshop

cAmca Dan GArpu said...

ok tengkius..sy follow ..ahaks T_T

Balqees Amanda said...

To Astina:
hehe..side income maybe..kamu bole aje baca2 yang memang masyuk dengan iklan nuffnang ni k..=)

To Hakim:
tima kasih kongsi..saya buat stail lain sikit..hihi,

To camca & garpu:
ok2..hehe..i follow..fb u..=)

Imeldot said...

xfhm lah donlod template tuh..blurr ;(

Balqees Amanda said...

Imeldot..kamu klik aje kat download full template tu..then u tekan la save k..kat desktop ke dalam folder ke..=)

natrahmohdsaid said...

sis..sy pun x clear la..

Balqees Amanda said...

kat mane yang tak clear natrah?

lidie said...

Sekarang ni dah tukar baru, macam mana tu nak letak iklan setiap post....

Post a Comment

Thanks for visit and leave comment on my blog..=) Hope to hear from you again..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...