01 December 2010

Home » » Beza kerja antara kerajaan dan swasta.

Beza kerja antara kerajaan dan swasta.

Assalamualaikum,

Salam untuk pembaca semua..macam mana kerja hari ni..ok ke? Ni lah soalan yang selalu saya tanya mak saya bila tiap kali calling2..mak akan jawap bereh sokmo bah..haha..kata 1Malaysia kan..haruslah ada banyak loghat di situ..=)

Hmm..minta maaf pada yang bekerja dengan kerajaan..jangan tensyen2 bagi yang kerja dengan swasta..aku yang tak kerja pulak yang bising2..bukan apa benda2 macam ni ramai yang tau dah aku rasa..memang boleh nampak sangat..contoh terdekat haa tu kat perpustakaan tu pon boleh..lagi aku nampak bila aku buat praktikal aku dan keje part time  masa muda2 dulu..hehe..

Nombor 1#

Kerja kerajaan balik pukul 5pm..4.55pm dah tutup aircond, lampu dan cepat2 pegi ‘churpchurp’ mesin fotostat nak fotocopy banyak2..esok pagi datang ambik aje..

Kerja dengan swasta..lagi tak settle kerja tak boleh balik..sebab bos or manager tak balik lagi..kang dia nak tengok kang..naya..
Nombor 2#

Kerja kerajaan semua berkonsep “mati kubur lain2” maksudnya kerja kau kerja kau..kerja aku kerja aku..so kalau orang tu cuti sebulan..sebulan la kena tunggu untuk perlulusan apa2..

Tapi kerja swasta berkonsepkan multiskill..handover2 kerja ni memang wajib..waktu praktikal kerja2 admin dan financial projek pon aku tau buat..

Nombor 3#

Kerja kerajaan masuk pukul 8.00 pagi..scan attendance..8.30 pagi keluar balik pegi breakfast dulu.

Kerja swasta masuk pukul 8.00 pagi..7.00 pagi dah datang pegi breakfast..ready untuk daily meeting.
Nombor 4#

Kerja kerajaan rehat dalam pukul 1.00pm..semua pegi keluar rehat ramai2..kalau ada tak rehat pon habis switch off semua lampu..biar gelap..baru masyarakat tau tengah rehat rupanya depa nih..

Kerja swasta rehat lebih fleksibel..kiranya setiap staff waktu rehat lain2..so kalau sorang rehat pukul 1.00pm mesti ade yang stand by..jadi dia rehat maybe pukul 2.00pm..

Nombor 5#

Cuti kerajaan memang happy holiday lah

Cuti swasta hari sabtu holiday2 kat company aje..hari ahad kena buat kejam off telefon dulu baru lah jadi holiday2 kat rumah atau lain2 tempat.

Nombor 6#

Appointment dengan kerajaan kalau hari jumaat pukul 2.30pm..kita sampai dalam 2.15pm..tercangak2 aje depan pintu..bila call..(staff perempuan) saya kat tesco lagi ni..cakap 2.30pm kan..diaorang pegi solat jumaat tu tak balik lagi..

Appointment dengan swasta..2.15pm sampai..dah ada orang (staff perempuan) tunggu bawak pegi board meeting room..ada juadah lagi..air untuk hilang dahaga..2.30pm start discuss even sambil makan2..(ni aku suka sangat..hee,)

Nombor 7#

Kerja kerajaan suka guna telefon..laa..kau dah beli dah gelang emas tu..eh..malam ni aku tengok bola umah ko tau..

Swasta kalau guna telefon..press 1 for our operator..sorry..our operator is busy right now..we will call you back in a moment..
 
hmm..ni pandangan aku berdasarkan apa yang pernah aku alami..macam kes appointment tu memang sakit hati..tak respect langsung clients..mungkin tak semua tempat macam yang diperkatakan..

jadi anda pikir2 kan lah..mana tempat anda sekarang atau mana anda nak berada suatu masa nanti..

...Noktah...

5 comments:

Anonymous said...

n

Anonymous said...

bukan semua org krjn mcm tu...
skrg da bnyk kaunter yg buka n tak tutup ms tengahari.....tak caye pi check pejabat tanah,
diorang rotate waktu rehat, dan byk lg kaunter lain..

n tengok cikgu2 yg berhempas pulas mendidik anak bangsa, tak cukup siang malam lagi, tak cukup time skola time cuti lagi dtg skola...nama je balik kol 1.30pm tapi last2 smpi umah kol 4.30 gak....siapkan keje n lesson plan lg....

n pandangan saya yg penah bekerja di bank swasta, tidak semua pejabat swasta ni efisien sangat mcm yg kite ingat, banyakkkk juge yg haprak dan m.y.o.b.....(mind your own bisnes la)
sangat2 berkira kerja.....lgsg taknak tolong keje org lain...

ape2pon tepulang kepada kite bagaimana kite nak mencorakkan pekerjaan itu supaya menjadi suatu ibadat yg mulia disisi Allah s.w.t......
sekian, renung2kan...

lazyzara said...

wah2.. pesimisnya anda terhadap pekerja2 kerajaan.. boleh sy tahu dgn jabatan mana anda berurusan tu?

lazyzara said...

mcmna pun, mgkn anda buat penilaian secara berat sebelah. sy bekerja di kerajaan dan pernah bekerja dgn swasta... sbnrnya semuanya bgantung pd

lazyzara said...

sikap individu

Post a Comment

Thanks for visit and leave comment on my blog..=) Hope to hear from you again..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...