25 December 2010

Home » , » Macam mana sambutan krismas kat Korea?

Macam mana sambutan krismas kat Korea?

Assalamualaikum dan selamat hari natal buat yang beragama kristian..hari raya mesti la semua orang seronok kan..seun tan chuk ka hae yo..ni pulak dalam bahasa Korea..hehe..aku search tadi..betul la kot..

 

Hmm..asyik tengok movie2 Korea je kan..ni kita tengok pulak macam mana diaorang ni sambut krismas kat sana..hari krismas ni juga holiday bagi diaorang macam cuti hari raya la jugak kan..=)

Ok kat Korea majoriti diaorang ni beragama Buddha dan Kristian..bagi geng2 Buddha ni ade yang sambut jugak sikit2 krismas ni macam hias pokok krismas..bagi2 kad atau hadiah ke pada yang sambut krismas..dan ade jugak yang tak sambut..mungkin bergantung pada family la..



Bagi yang beragama kristian pulak diaorang celebrate krismas ni macam mat saleh jugak..ade christmas trees dan santa claus bagai..yang lagi menarik santa clause atau santa harabujee (santa grandpa) diaorang ni ade dalam warna merah ada biru kot kalau tak silap aku..kira lagi comel la kot..hehe..macam ala2 doraemon gitu..

  santa harabujee biru~

Kalau yang alim2 sikit tu kan..diaorang pegi la gereja..sembahyang..nyanyi2 sikit..dan diaorang ni pon bagi hadiah2 krismas jugak dan duit angpau macam orang cina kita..ok kalau kita ade kuih tart raya..chinese ade kuih bulan..korean pulak ade krismas kek dan wine diaorang..

 comelnya kek ni..sayang nak makan..

Hmm..seminggu sebelum hari krismas ni kat bandar2, bangunan2 dan rumah2 dah pasang lampu liplap ni..hehe..macam kat rumah kita la kan..kita siap pasang pelita main bunga api lagi..suka2!!.pastu dah start shopping untuk krismas..rancangan tv pon macam tv kita jugak..semua tunjuk pasal raya aje..hee,

 cantek nya~

*ni dari membe aku yang cerita dan ade jugak yang bace2 sendiri
*gamba2 pulak ambik kat google jek..tak pernah pegi Korea lagi..huhu,
*kalau ade yang nak tambah pon boleh..ade silap nak betulkan pon lagi boleh..=)

daa~

6 comments:

ara said...

pergh..
best gilee.
waaa!
=]

Balqees Amanda said...

hehe..best lampu2 tu..tengok macam meriah je..=)

Mujahadah said...

tah bila nak sampai sana... bukan utk hari natal, tapi utk bercuti... :)

Balqees Amanda said...

hehe..boleh mJ boleh..kita simpan duit banyak2 nanti..

Fafaa Abdul :) said...

Yupp last year cik fafaa pergi sana memang meriah pun dorg sambut. Vietnam pun sama. Kat Msia je tk boleh nk over sangat. Overall, if pergi korea mesti pergi everland and lotte world. Sambutan dorg superb :D

Balqees Amanda said...

yeke fafaa..mesti best kan..teringin jugak nak tengok..=)

Post a Comment

Thanks for visit and leave comment on my blog..=) Hope to hear from you again..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...